Jadłospis |
Poniedziałek | 13-03-2023 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i ryżem 400 g (łopatka b/k, udziec z indyka, ryż, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól),chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 50 g, baton owocowy 30 g. | |
Wtorek | 14-03-2023 |
Makaron łazanki z mięsem, kapustą kiszoną i pieczarkami 400 g (łopatka b/k, kapusta kiszona, pieczarki, makaron [gluten, jaja], cebula, olej rzepakowy lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłkowy 100% 200 ml. | |
Środa | 15-03-2023 |
Zupa zalewajka z rozdrobnionym mięsem wieprzowym 350 g (łopatka b/k, jajko, kiełbasa krakowska, kiełbasa swojska, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, chrzan, czosnek, śmietana 12% [mleko], majeranek, sól, pieprz), chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 50 g, pomarańcza 150 g. | |
Czwartek | 16-03-2023 |
Kotlet schabowy panierowany pieczony 110 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [gluten], pieprz, sól), kasza bulgur [gluten] 150 g, buraki gotowane 120 g (buraki, masło [mleko], cytryna, sól) sok jabłko-marchewka 200 g. | |
Piątek | 17-03-2023 |
Filet z ryby morszczuk gotowany z masłem i ziołami 100g (filet z ryby, masło [mleko], zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kapusty pekińskiej 150 g (kapusta pekińska, marchewka, jabłko, jogurt naturalny, olej, cytryna – sok, sól, pieprz), kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka mrożona, woda, cukier) 200 ml. | |
Poniedziałek | 20-03-2023 |
Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 350 g (udko z kurczaka, łopatka b/k, woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 18 % [mleko], majeranek, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni 50 g [gluten, sezam], banan 180 g. | |
Wtorek | 21-03-2023 |
Spaghetti z mięsa wieprzowego 400 g (łopatka b/k, makaron [gluten, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [mleko], mąka pszenna [gluten], bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-dynia 100% 200 ml. | |
Środa | 22-03-2023 |
Rekolekcje dla dzieci. | |
Czwartek | 23-03-2023 |
Rekolekcje dla dzieci. | |
Piątek | 24-03-2023 |
Rekolekcje dla dzieci. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów.
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.