Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 19-10-2020
  Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym (udko z kurczaka, rozbratel, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchewka, pietruszka, seler, por), pieczywo wieloziarniste, jogurt pitny.
Alergeny: seler, gluten, soja..
Wtorek 20-10-2020
  Kotlety mielone drobiowe pieczone (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, bułka sucha, bułka tarta, przyprawy) ziemniaki, marchewka gotowana, sok jabłkowy 100%.
Alergeny: gluten, mleko, seler, jaja.
Środa 21-10-2020
  Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym (udko z kurczaka, łopatka b/k, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por) zabielana śmietaną 12%, pieczywo wieloziarniste, banan.
Alergeny: mleko, gluten, seler, soja.
Czwartek 22-10-2020
  Makaron z serem, jogurtem naturalnym, śmietaną 12% i musem truskawkowym, woda z miętą, miodem i cytryną.
Alergeny: gluten, mleko, jaja.
Piątek 23-10-2020
  Paluszki rybne, ziemniaki, surówka (z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka, pora z olejem), kompot z wiśni.
Alergeny: ryba, gluten, jaja.
Poniedziałek 26-10-2020
  Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym i ryżem (mięso wołowe, udko z kurczaka, ryż, przecier pomidorowy, śmietana 12%, marchewka, pietruszka, seler, por, natka), pieczywo mieszane, jabłko.
Alergeny: gluten, mleko, seler, soja.
Wtorek 27-10-2020
  Makaron łazanki z kapustą kiszoną i mięsem wieprzowym (makaron, kapusta kiszona, łopatka wieprzowa, pieczarki, cebula), sok naturalny 100%.
Alergeny: gluten, jaja.
Środa 28-10-2020
  Zupa grochowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i kiełbasą (łopatka wieprzowa, udko z kurczaka, kiełbasa wiejska, ziemniaki, groch, marchewka, seler, por, pietruszka, śmietana 12%), pieczywo mieszane, mandarynka.
Alergeny: gluten, soja.
Czwartek 29-10-2020
  Gulasz z mięsa wieprzowego (łopatka wieprzowa, cebula, przyprawy) kasza jęczmienna, sałatka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli z olejem, kompot z czarnej porzeczki.
Alergeny: gluten, mleko, jaja.
Piątek 30-10-2020
  Kotlety rybne (filet z ryby miruna i morszczuk, bułka sucha, bułka tarta, jaja, cebula, przyprawy), ziemniaki, surówka (z kapusty pekińskiej z koperkiem i olejem), kompot wieloowocowy.
Alergeny: ryba, gluten, jaja.

W w/w potrawach i mleku znajdują się substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji tj. zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, przetwory mleczne, jaja, ryby, seler).

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 3 zł 50 gr.

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.